parodontológus

Parodondológus – minden amit tudni akartál erről a szakmáról

Gyakran megesik, hogy egy szakma által gyakran használt kifejezésre nekünk is szükségünk lehet a mindennapokban, de mégse tudjuk pontosan mire is vonatkozik az. A fogászatban a parodontológus az egyik ilyen kifejezés. A parodontológus olyan fogszakorvos, aki a fogágy, az íny és a szájnyálkahártya betegségeivel foglalkozik.

parodontológus

A parodontológus specializációja betegségek terén az íny, a fogágy és a nyálkahártya gyulladásai, azok okainak feltárása és megszüntetése. Előfordul, hogy a gyulladás huzamosabb ideig fennáll. Ekkor lesz szükség komolyabb fogászati beavatkozásra, hiszen a nem megfelelően tisztított fogágy gyorsan fogak elvesztéséhez vezethet. A fogszuvasodás mellett a fogágy-betegségek okozzák a legtöbb fogvesztést az átlagembereknél.

A legfőbb fogágyi betegségek a következők

• ínyvisszahúzódás
• ínysorvadás
• ínygyulladás
• fogágy gyulladás

De mi vezet az ínybetegségek kialakulásához?

Először nézzük meg milyen természetes és egészséges állapotában az fogíny és a fogak kapcsolata. A megfelelően karbantartott és erős fogíny szorosan körbe fogja a fogakat. A fogágy erőteljesen tartja azokat. Minden igyekezet ellenére a mindennapi étkezések során lepedék kerül a fogakra és az ínyre, ami a nem megfelelő fogtisztítás miatt tartósan megmarad és fogkő képződik. Még a legfegyelmezettebb fogápolóknál is előfordulhat. Ez a fogkő pedig a baktériumok melegágya lesz. A baktériumok fokozatosan megbontják a korábban említett szoros kapcsolatot a fogak és az íny között. A megnyílt résekben pedig még több lepedék, baktérium és fogkő fog telepszik meg. Így kialakul a fogínygyulladás, később pedig magának fogágynak a gyulladása. Szakorvosi kezelés nélkül csak idő kérdése a fogak elvesztése.

És hol találhatunk megfelelő parodontológust?

Elkerülhetjük a komolyabb gondokat, ha rendszeresen járunk fogászati kontrollra (érdemes legalább félévente). Így a fogorvosunk vagy a parodontológus még időben fel tudja ismerni a bajt és kezelheti azt, mielőtt komoly betegség alakulna ki. A Pont32 Fogászat és Szájsebészet nem messze a Móricz Zsigmond körtértől Budapesten ilyen fogászat.