Durum búza, kenyérbúza – mi a különbség?
A világ búzatermésének csaknem 95%-át a közönséges, vagyis a kenyérbúza teszi ki. Azonban rengeteg változata létezik – köztük a durum búza: https://www.isterra-seeds.com/oszi-durum-buza. A durum búzából készült tészta igen nagy népszerűségnek örvend, ami nem is csoda, mivel amellett, hogy nagyon finom, a tojásallergiások is nyugodtan fogyaszthatják. De vajon miben tér el a közönséges búza és a durum búza? Lássuk!
Összetételbeli különbségek
Az érett kenyérbúzának a szem keményítőtartalma legalább 70%, a fehérjetartalom pedig körülbelül 10-12 %. A gluténtartalma (sikér) is igen magas, amely miatt ugyan lehet, hogy a kenyértészta rugalmas és nyúlós lesz, azonban a gluténérzékenyek pontosan ennek okán nem fogyaszthatják.
A durum (=kemény) búza elnevezése onnan ered, hogy a búzafajták közül ennek a típusnak a legkeményebb a magja. A fehérjetartalma közül megegyezik a közönséges búzáéval, a gluténtartalma azonban egy picivel magasabb. Ezek alapján talán mondani sem kell, hogy a lisztérzékenyek diétájából ez a fajta búza is hiányzik.
Felhasználás
A durum búzát leggyakrabban őrölt formájában, kuszkuszként szokták felhasználni, de ebből készül a bulgur, más néven a tört búza is. Különösen Afrikában és a Közel-Keleten igen népszerű növény: a világ ezen szegmenseiben számos hagyományosnak számító ételeibe szolgál alapanyagként, például levesek, főzelékek, kásák, töltelékek, különféle lepények és édességek. Bár tésztaként kiválóan bizonyította rátermettségét rugalmas masszaként, kenyér alapanyagnak azonban már kevésbé felel meg, miután nem kel meg úgy (laposabb, sűrűbb), mint a kenyér búza.
A kenyér búza
A közönséges búzának gyakorlatilag végtelen felhasználási lehetőségei vannak – kenyerek tészták, sós és édes péksütemények, müzlik, korpák és még sorolhatnánk. A kenyérbúza csírájából remek búzacsíra-olajat, valamint csíramálét állítanak elő. A búza sikéréből húspótló búzahúst (illetve egyéb növényi hússzeleteket, pl. kolbászféléket vagy sonkát) is szoktak készíteni, de igen egészségesnek számít és kiváló immunerősítő a búzafű, valamint a búzafűlé. A bőrszépítésben is alkalmazzák, valamint a testépítők is felfedezték jótékony hatásait.
Miután mind a két búzafajta dúskál a vitaminokban és gazdag az egészséges rostokban, nem véletlen a széleskörű alkalmazásuk. Rendszeres evésük segít a bélrendszer optimálisabb működésében, valamint számos egyéb meg nem említett hasznos tulajdonsággal rendelkezik. A finom, gazdag ízeknek köszönhetően pedig még élvezet is a fogyasztásuk.